Przepisy

Żeberka na miodzie i podpiwku

przepis na 4 osoby

Składniki:
żeberka wieprzowe 1 kg
marynata (4 łyżki miodu, 2 szklanki Podpiwka Augustowianki, 
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku - siekamy)
piure ziemniaczane 400g
marchew 400g (tniemy na plastry)
cukier 1 łyżka
masło 2 łyżki
podpiwek 200 ml

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i marynujemy żeberka od 4 do 6 godz.,
wyciągnięte z marynaty pieczemy w piekarniku przez 1 - 1,15 godz., w temperaturze
160 stopni.
Marynatę wlewamy na głęboką patelnię i gotujemy aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
Żeberka tniemy na porcje i dusimy przez chwilę w sosie.
Marchew gotujemy w podpiwku z dodatkiem masła i cukru ok. 8 minut.
Żeberka podajemy z piure ziemniaczanym i marchewką.

Kąski kurczaka w cytrynowym cieście

przepis na 4 osoby

Składniki:
2 piersi kurczaka
ciasto -200 ml gazowanej Augustowianki cytrynowej (zimna), 2 kostki lodu, 3 łyżki mąki, sól, pieprz

sos koktailowy - 2 łyżki keczupu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki wody cytrynowej, kilka kropli tabasco

olej do smażenia

Sposób przygotowania
Pierś kurczaka tniemy w szerokie paski 2-3 cm, przyprawiamy solą i pieprzem.

Składniki ciasta mieszamy ze sabą tak aby miały gęstość śmietany.

Kąski kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy, usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.

Składniki sosu mieszamy i podajemy wraz z kąskami kurczaka.